Ontstaan

Wie zijn we, wat doen we ?

ALICE FONDS vzw is een 30-tal jaren geleden opgericht door de heer en mevrouw Ryan. Dit Brits echtpaar vertoefde in België toen hun dochtertje werd geboren. Alice was een prematuurtje en verbleef lange tijd op de afdeling intensieve neonatale zorgen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in Edegem. Het ging niet zo goed met haar.

De Ryans’ ondervonden dat de kosten voor de verzorging van een te vroeg geboren baby flink kunnen oplopen. Dat geldt trouwens ook voor een kindje met gezondheidsproblemen vanaf de geboorte. Vooral jonge ouders of ouders met een lager inkomen ondervinden daar de gevolgen van. Zij kunnen hun baby thuis niet altijd verzorgen zoals ze zouden willen. Soms moet hun kindje langer in het ziekenhuis of in een aangepaste instelling verblijven omdat de ouders zich de aankoop van een noodzakelijk verzorgingstoestel niet kunnen permitteren.

De Ryans’ besloten een fonds op te richten en ze noemden het naar hun inmiddels overleden dochtertje Alice. Via allerlei initiatieven zoals de verkoop van paaseitjes of kerstartikelen, wafeltjes en truffels zamelt het ALICE FONDS geld in. Dat besteedt het fonds bijvoorbeeld aan de aankoop van afkolftoestellen voor borstvoeding, maar ze koopt er ook baby-en verzorgingsproducten mee. In sommige gevallen verleent het fonds financiële steun. Die tussenkomt is niet bedoeld om facturen te betalen (zoals die van het ziekenhuis bijvoorbeeld), maar dient om de verzorging van hun kindje thuis te helpen betalen.

ALICE FONDS werd ‘geboren’ in het Universitair Ziekenhuis in Edegem, maar inmiddels hebben ook sympathisanten van Sint-Augustinus in Wilrijk en het Middelheim Ziekenhuis in Antwerpen zich aangesloten. Daar zijn we blij om, want de noden waarvoor het ALICE FONDS opkomt, blijven uiteraard niet tot één ziekenhuis beperkt.

De Ryans’ zijn daarna naar Canada uitgeweken. Toen hebben de medestanders van het eerste uur de fakkel overgenomen. Zoals gezegd is het team inmiddels verbreed, maar we zoeken toch nog altijd sympathisanten met het hart op de juiste plaats. Zij kunnen ons helpen bij het organiseren van initiatieven of gewoon door de handen uit de mouwen te steken bij evenementen.

Geïnteresseerd? Geef ons zeker een seintje.