Boeken

Vroeger dan verwacht

An Swerts en Jenny Bakker

In 2011 bracht de VVOC samen met het Nicolasfonds, verbonden aan de neonatale dienst van UZ Leuven, en uitgeverij Clavis het kinderboekje “Vroeger dan verwacht” uit.

Het boek vertelt het verhaal van Ben wiens broertje plots te vroeg geboren wordt. Dit mooi geïllustreerd boek is te vinden binnen de informatieve kinderreeks “Bij de hand” van de uitgeverij Clavis.

Het is in eerste plaats bedoeld voor broertjes en zusjes maar kan ook voorgelezen worden aan kinderen die zelf te vroeg geboren zijn en nieuwsgierig zijn geworden naar hun verleden.

Achteraan zit een bijlage met bijkomende informatie voor ouders en leerkrachten.

Dodentocht

Mijn turbulente reis naar het moederschap.

Anne Baaths

Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal over alles wat kan mislopen tussen het moment van verwekking en geboorte van een baby.

Wat als het niet verloopt zoals normaal? Anne vertelt over hoe ze diverse miskramen en extreme vroeggeboorte en uiteindelijk de dood van een zoontje ervaart. Wanneer alles achter de rug lijkt en ze deelneemt aan de dodentocht (een wandeltocht van 100km) blijft het gebeurde haar achtervolgen. Anne laat zien hoe ze zich voelt bij de medische omkadering, hoe haar nabije omgeving op alles reageert en hoe het leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Meer info hierover vind je hier.

Veel Geluk, Freddy

Het Boek voor GROTE Broers en Zussen van Heel Kleine Baby's

An Swerts en Jenny Bakker

Dit prentenboek voor kinderen van 3 tot 7 jaar vertelt het verhaal van kuikentje Freddy en wat er gebeurde toen er een barstje in zijn ei kwam. In 36 pagina’s legt het boekje uit waarom te vroeg geboren kindjes soms wat hulp nodig hebben wanneer ze pas op de wereld zijn.

“Voor te vroeg geboren baby’s zijn vier dingen belangrijk: ademen, eten, warmte en,… jij.
Een klein broertje of zusje krijgen is een hele gebeurtenis. Veel Geluk, Freddy legt in verstaanbare taal uit wat er gebeurt als je broertje of zusje in het begin nog wat hulp nodig heeft.
Volg het verhaal van het kuikentje Freddy, en wat er gebeurde toen er een klein barstje in zijn ei kwam…”

Mag het iets meer zijn ?

Dagboek voor mijn prematuurtje

Petra De Pauw

Net als bij haar eerste, vlekkeloos verlopen zwangerschap wil Petra een dagboek bijhouden van de negen spannende maanden.

Maar het zullen er geen negen worden. Op week 20 verliest Petra voor het eerst vruchtwater. De dokters verwachten een doodgeboorte, maar het meisje in haar buik blijkt een vechtertje. De rest van de zwangerschap wordt zwaar.

Petra moet weken volledig platliggen en samen met haar man Herman omgaan met de angst haar kind te verliezen. Wanneer Billie op 27 weken geboren wordt, weegt ze 920 gram. Ze wordt naar neonatologie gebracht en mag niet met haar ouders naar huis.

Ouders die elke seconde van de dag aan haar denken, maar slechts aarzelend van haar durven houden. Petra vertelt in haar dagboek open over haar twijfels, angst, verdriet en hoop. Ze doet dat met een ontwapenende humor. Ook de geboorte zelf en de eerste maanden van Billies leven worden met een lach en een traan beschreven.

Ze heeft veel steun gehad aan andere ouders die ze op neonatologie leerde kennen, maar ook aan een vroedvrouw die zelf te vroeg bevallen was en een verpleegkundige die met veel liefde zorgt voor de te vroeg geboren kindjes in het ziekenhuis.

Ze laat ook deze mensen hun verhaal vertellen, want iedere (vroeg)geboorte is anders. Vaak komt het goed, maar soms ook niet. Mag het iets meer zijn? is een heel persoonlijk, warm boek voor alle huidige en toekomstige moeders én hun partners.