Informatie

Hoe werken wij?

ALICE FONDS  vzw helpt ouders van te vroeg geboren baby’s en pasgeborenen met gezondheidsproblemen.
Dit doet het door:

Heeft u nood aan bijstand?

U bent ouder van een te vroeg geboren baby of een pasgeborene met gezondheidsproblemen en u heeft nood aan bijstand?

  • Contacteer ons via het contactformulier
  • Spreek een verpleegkundige van de afdeling neonatologie aan.

Podcast over vroeggeboorte

"Als mama van een zoontje geboren met 24 weken en 680 gram praat ik met andere ouders van prematuren, medisch specialisten en anderen. Het ene verhaal is heftiger dan het andere. Maar alle verhalen moeten verteld worden, hoe moeilijk ook. 'Podcast Prematuur gaat over de helden van het eerste uur'."

Getuigenissen

Isabelle Vrancken

Toen ik op 29 weken van mijn dochtertje Paulien beviel, kan je op zijn minst zeggen dat ik in snelheid werd gepakt. Er was tijdens de zwangerschap geen enkele reden om te denken of zelfs maar enigszins te vermoeden dat ik vroegtijdig zou bevallen. Ik was er tot dat moment ook nog helemaal niet uit of ik borstvoeding wilde geven of niet. Aangezien Paulien een prematuurtje was, was de keuze echter snel gemaakt: dit zou haar immuunsysteem en haar darmontwikkeling ten goede komen. Ik wilde ze dan ook de best mogelijke start geven en was blij dat de borstvoeding op gang kwam. In het begin zou dit gaan met afgekolfde melk en een maagsonde. Dit was niet het scenario dat ik had gehoopt of zelfs maar in gedachten had gehad, maar het was de enige optie. Aangezien ik in het weekend naar huis ging, sloeg de paniek me echter om het hart: hoe kreeg ik mijn afgekolfde melk gekoeld naar het ziekenhuis? Op zondag zijn immers alle winkels toe? Ik moest mijn dochtertje toch geen zure melk geven? Ik had me hierop helemaal niet kunnen voorbereiden? Toen bracht het ALICE FONDS me de nodige rust: er hing een koeltasje voor me klaar – oef, mijn dochter kon goede melk krijgen, alvast één zorg minder… Een kleine praktische hulp, maar voor mij op dat moment oh zo belangrijk en een wezenlijk verschil.

Prof. Dr. P. Van Reempts

Dankzij de familie Ryan werd in 1994 het ALICE FONDS opgericht met een focus op extra hulp aan ouders van veel te vroeg geboren pasgeborenen, die na  hun ontslag uit de Neonatologie nog heel wat zorg nodig hebben. Hulp die normaal niet direct voorzien kan worden door de gekende instanties allerlei, en dit zowel materieel als financieel.

Terugkijkend over de meer dan 20 jaar ALICE FONDS is het zeer bemoedigend vast te stellen hoe vele moedige leden zich nu reeds vele jaren ten dienste stellen van het FONDS. Hun initiatieven en verzoeken tot sponsoring worden gelanceerd op vele manieren oa via facebook, individuele steun, aanspreken van bedrijven die zich engageren voor een goed doel, nieuwsmedia, en kennen duidelijk gehoor.

De hulp van het ALICE FONDS wordt  door de ouders van ex-prematuren ten zeerste gewaardeerd, getuige hiervan hun bedankingen via allerlei kanalen en sociale media.

Bedankingen gericht aan en ondersteuning van het ALICE FONDS op alle mogelijke manieren zullen de leden en sympathisanten van het ALICE FONDS blijven motiveren om hun dienstbetoon voor de ouders van ex-prematuren met veel dynamiek in de toekomst verder te zetten.